Hyvät Tanssikeskus Footlightin oppilaat

26.2.2024

Surukseni joudun teille kaikille ilmoittamaan, että Tanssikeskus Footlightin toimintaa ylläpitävä Suomen taidetanssin tuki ry on todettu maksukyvyttömäksi ja yhdistys tullaan hakemaan konkurssiin tämän viikon kuluessa.

Tanssikeskus Footlightin toiminta on päättynyt 25.2.2024 hallituksemme kokouksessaan tekemään toiminnan lakkautuspäätöksen myötä.

Miten tähän tilanteeseen jouduttiin?

Pandemia lienee meidän tilanteemme suurin syyllinen, mutta aivan varmasti myös erittäin epätasa-arvoiset valtion ja kuntien tuet taiteen perusopetukselle. Pandemian alkaessa olimme melko valmistautumattomia moiseen röykytykseen. Vasta toisen vuoden kohdalla saimme käyntiin noita etätunteja laajemmin. Toki on selvää, että tuohon  etäopetusta ei suurin osa teistä oppilaistamme halunnut tai voinut osallistua ja niin vuosien 2020-2022 oppilasmäärät romahtivat. Samalla romahtivat myös oppilasmaksut , mutta vuokravastuumme eivät kuitenkaan pienentyneet ja niin aloimme velkaantua.

Vuoden 2023 aikana haimme erilaisia ratkaisuja tilanteeseen ja pyrimme vaikuttamaan päättäjiin niin valtion kuin kuntien taholla. Valtion tukimäärärahoista kuitenkin edelleen osoitetaan 92% musiikinopetukseen ja siten vain aniharvat tanssioppilaitokset ovat päässeet tukien piiriin. Pääkaupunkiseudulla noita kouluja on kolme, joka tekee tilanteen tuettomille oppilaitoksille melko erikoiseksi. Vaikea on kilpailla sellaisen oppilaitoksen kanssa oppilaista, jonka kulurakenteesta yli puolet hoituu julkisilla tuilla. Meillä olisi tullut olla 12 oppilasta jokaisella pidetyllä tunnilla ja kun nyt keskimääräisesti oppilaita per tunti on 6 kpl, on selvä, että olemme olleet pahasti tappiollisia emmekä ilman julkisia tukia selviä.

Toki alan lisääntynyt kilpailu ja lasten ja nuorten haluttomuus sitoutua mihinkään toimintaan pidemmäksi aikaa, ovat olleet osa tätä tilanteen muodostumista. Erilaiset valtion tukemat maksuttomat harrastukset ovat vieneet meiltä tanssinharrastajia. Erityisesti tuo Suomen harrastamisenmallin mukainen toiminta, jossa harrastaja ei sitoudu mihinkään ja toiminta on maksutonta, on tuonut meille haasteita. Emme pysty tarjoamaan opetusta ilman oppilasmaksuja ja meidän on myös edellytettävä määrällistä osallistumista, jotta opetus edistyy opetussuunnitelman mukaan. Koska annamme ryhmäopetusta, on siihen ryhmän myös sitouduttava. Musiikin yksityisopetuksen osalta tämä asia on helpompi oppilaan oman toiminnan kannalta, sillä opetus etenee aina hänen tasonsa mukaisesti.

Nykyisessä toimintaympäristössä on liikaa erilaisia palveluntarjoajia ja tanssinopetusta, jonka kanssa taiteenperusopetuksen toimijana meidän oli mahdotonta kilpailla, koska toimintaamme kuitenkin tuolla lakisääteisellä suunnitelmalla ja sen noudattamisella rajoitetaan.

Me olisimme pelastuneet 420 000€ tukipaketilla. Espoon päättäjät ilmoittivat, etteivät näe mitään erityistä syytä tukea toimintaamme. Helsingistä saimme 100 000€ toimintatuen. Valtion taholta ei tukea tullut myöskään. Selvää siis oli, että emme selviä pandemian aikaisista ja sen jälkeen kertyneistä vuokraveloistamme. Joulukuussa 2023 päättyi vuokrasopimuksemme Mannerheimintien tiloista ja tuolloin vuokranantajamme  Sponda oli vielä valmis solmimaan kanssamme jatkosopimuksen sillä  ehdolla, että neljässä kuukaudessa selvitämme tuon kertyneen vuokravelkamme. Koska tukia ei meille myönnetty oli tuo mahdoton tilanne ja niin päätyi Spondan kanssa käymämme neuvottelut viime viikolla siihen, että he ilmoittivat, etteivät jatka vuokrasopimustamme ja meidän on poistuttava tilasta 27.2.2024 mennessä.

Tähän tilanteeseen siis emme enää itse voineet vaikuttaa.

Minulla on ollut onni saada toimia tämän upean oppilaitoksen rehtorina vuodesta 1984 asti. Perustin tuolloin pienen Steppikoulun, josta tämä Tanssikeskus Footlight sitten kaikkien opettajiemme ja muun henkilökunnan yhteisellä toiminnalla kasvoi ja kehittyi. Nyt eteen tullut tilanne on minulle henkilökohtaisesti erittäin raskas.  Tästä johtuen en tule olemaan kovin hyvin tavoitettavissa enkä vastaa nyt puhelimeen, vaan keskityn selviytymään tilanteesta ja huolehtimaan omasta terveydestäni maaliskuun ajan. Sairaslomani aikana saatte meihin yhteyden sähköpostitse studio@footlight.fi osoitteen kautta. Viesteihinne vastaavat oppilaitoksemme hallituksen jäsenet viestien tulojärjestyksessä.

Mikäli haluatte osallistumistodistuksen tai muun suoritustodistuksen, tehkää tilaus tuosta 15.4.2024 mennessä sähköpostilla. Viestin aiheeksi merkitkää todistus. Todistukset pyrimme toimittamaan kevään aikana.

Kokonaan Footlight ei katoa tanssinkentältä, sillä tanssitarvikeliike jatkaa normaalisti toimintaansa Enni Schorinin johdolla. Kauppahan on erillinen toimija koulusta eikä yhdistyksen konkurssi vaikuta liikkeen toimintaan. Toivottavasti pysytte Footlightin asiakkaina. Voi olla, että minäkin palaan jossain kohtaa tuonne ja voisimme siten joskus tavata.

Olen ollut erittäin ylpeä koulumme toiminnasta ja haluan kiittää teitä kaikkia siitä, että olette olleet mukana rakentamassa mahtavaa tanssioppilaitosta. Osa teistä on ollut oppilainamme vuosia, jopa vuosikymmeniä, ja osa vain vähän aikaa. Olen aina ollut siinä upeassa asemassa elämässäni, että olen voinut tehdä rakastamaani työtä sellaisten ihmisten kanssa, jotka muodostavat yhteisön. Minulla on ollut ilo ja kunnia saada työskennellä kaikkien teidän kanssanne. Minulle on kuluneiden vuosien aikana kertynyt mahtavia muistoja, upeita kokemuksia ja sellaista pääomaa, jota ei rahalla voi mitata. Laskin, että oppilaitoksessamme on työskennellyt yli sata tanssinopettajaa, osallistunut tunneille yli 25 000 oppilasta ja olemme toteuttaneet yli 1500 esitystä ja tapahtumaa. Koulusta  on aloittanut tiensä kymmeniä nykyään vahvasti tanssinkentällä vaikuttavia ammattilaisia ja olemme olleet mukana kehittämässä tanssin näkyvyyttä ja sen taikaa.

Vaikka meistä kaikista ei aina ole tullut läheisiä ystäviä, olemme kuitenkin olleet osa jotain suurta ja mahtavaa.

Kiitos kaikista niistä hetkistä, jotka olleet mukana minun ja muiden Footlightin toimijoiden elämässä.

-------------------------------------------------------------

Parhain terveisin / Best Regards

Taina Schorin-Keltto